Vanliga Frågor

"Vad får man äta?" Vi har samlat de vanligaste frågorna kring tandreglering.

Har man tandställning kan man äta nästan allt, men lite annorlunda. Det man ska undvika är hårt och segt godis som kola, karameller och liknande.

Man ska vara försiktig med exempelvis morötter och äpplen. När man äter dessa ska man dela dom i mindrei bitar och stoppa in i munnen, det gäller också hårda pizzakanter, segt bröd som chiabatta eller liknande.

Hur ofta går man på kontroll när man fått tandställning?

Ungefär var 8-10:e vecka.

När tandställningen är borttagen, behöver jag komma på återbesök?

Ja, två gånger. Det första efter cirka 2-3 månader.

Kan man bleka tänderna när man tagit bort tandställningen?

Ja, men blek dem med en godkänd metod. D.v.s. blekskenor som du använder hemma själv. Vi hjälper dig gärna med att bleka tänderna. Du måste enligt EU bestämmelser fyllt 18 år.

Går det att tandreglera om man har kronor, bryggor och broar?

Ja, det brukar inte vara något problem.

Kan man ha en avtagbar tandställning istället för en fast?

Det beror på vilka bettfel du har. En del bettfel kan korrigeras med en avtagbar tandställning, beroende på bettfelets art. Invisaline är ett exempel på avtagbar nästintill onsynlig plaskena som man använder ca 22 tim/dygn.

Gör det ont?

Att sätta fast tandställningen gör inte ont. När man fått sin tandställning, eller när man har justerat den, upplever de flesta patienter att det känns ömt under några dagar, men det märks mest när man tuggar. Man kan också få skavsår på insidan av läpparna/kinderna eller på tungan. Vi visar dig hur du kan använda vax för att skavsåret ska få en chans att läka.
En del patienter kan också få huvudvärk, men det är inte lika vanligt. Vilka problem och hur man upplever sina besvär varierar mycket från patient till patient.

Hur lång tid tar en tandregleringsbehandling?

Hur lång tid den tar beror givetvis på hur stort och svårbehandlat problemet är. De allra kortaste behandlingarna kan klaras av på ungefär 6-8 månader. Den vanligaste behandlingstiden med fastsittande tandställning i både över och underkäken är ungefär 18-24 månader. Efter det första besöket hos oss kan vi beräkna ungefär hur lång tid din behandling kan ta. Vi strävar alltid efter bästa behandlingsresultat och att behandlingen skall gå så fort som möjligt. Det är även viktigt att patienten passar de avtalade besöken som inbokats, och följer de instruktioner vi ger för att behandlingen ska genomföras så smidigt som möjligt.

Finns det någon åldersgräns för tandreglering?

Så länge tänderna är friska kan man tandreglera hela livet, patientens ålder har ingen större betydelse. Ibland kan behandlingen ta något längre tid på vuxna, även om skillnaden inte är så stor.

Varför lossnar fästena?

Det finns flera orsaker.
Fästenas är limmade på tänderna! Det måste du tänka på och inte äta hårda eller sega saker eller ta för stora tuggor.
Vissa bettfel gör också att det lättare lossnar, vi behöver Din hjälp!

Vad gör man om tandställningen går sönder?

En trasig tandställning är inget brådskande problem om den inte skaver eller irriterar.
Ring till oss i första hand. Om det är kväll/helg eller om man är bortrest så kan man försöka själv åtgärda det som besvärar.
Det kan innebära att man med hjälp av en nagelsax, tång eller liknande tar bort den bit som besvärar.